
Do drugiego konta
Oficjalne centrum pomocy Google jasno stwierdza, że liczba kont, które można założyć na jeden numer telefonu, jest ograniczona. Gdy ten limit zostanie osiągnięty, próba rejestracji kończy się komunikatem „Tego numeru telefonu nie można użyć do weryfikacji”, a rozwiązanie proponowane przez Google to spróbować innego numeru.

Żeby wyprzedzić ten tydzień
Nowo dodany numer telefonu może potrzebować około tygodnia, jak podaje Google, zanim będzie można go zweryfikować i wykonywać z jego pomocą działania wymagające szczególnej ochrony, takie jak zmiana hasła do konta. Jeśli w takiej sytuacji użyjesz tymczasowego darmowego numeru, to zanim będzie można zmienić hasło do Gmaila, najpewniej nie będziesz już mieć tego numeru. Z prywatnym numerem masz spokój, że skrzynka należy do Ciebie nawet po tygodniu czy dwóch.

Do 1+ osobnych kont Google
Każde konto Google przechowuje numer do odzyskiwania i numer do weryfikacji dwuetapowej w dwóch różnych polach, a każde z nich konfiguruje się osobno. Gdy wpiszesz w jedno własny numer, drugie zostaje puste, więc może je zająć wynajęta linia i pomóc zwiększyć bezpieczeństwo konta.

Żeby uniknąć późniejszego sprzątania
Zmiana numeru na koncie Gmail obejmie tylko część połączonych usług. Inne, takie jak Kalendarz, Chrome, Google Pay i Twój Profil Firmy, przechowują własną kopię powiązanego numeru, a aktualizuje się je pojedynczo. Nowe konto założone na własny wirtualny numer nie trafia na listę usług, które mają już Twoją historię, dane finansowe czy informacje o lokalizacji.

Do pracy i do spraw prywatnych
Używanie tego samego numeru weryfikacyjnego dla konta prywatnego i służbowego nie jest bezpieczną praktyką. Poza tym w niektórych przypadkach Google prosi o numer niepowiązany z żadnymi innymi kontami. Druga linia sprawia, że te dwa konta nigdy nie są połączone jednym numerem, a dzięki temu jeden zgubiony telefon nie odetnie Cię od obu.

Żeby Twój numer nie trafiał do reklam
Domyślnie Twoje konto Google może służyć do personalizowania reklam, które codziennie widzisz, a wyłączenie tego to osobne ustawienie. Google twierdzi, że nie sprzedaje numerów stronom trzecim, ale i tak z nich korzysta.